Scurt Istoric

Istorie Decembrie 9, 2014

Din informațiile preluate de la preoții parohi anteriori, avem urmatoarele date:

În 1903 este pusă piatra de temelie a bisericii cu hramul “Sf. Cuv. Parascheva” care a fost construită între anii 1909-1911. De-a lungul anilor, biserica a suferit mai multe reparații, în timpul Pr. Paroh Nicolae Livizeanu.

Arhitectura

Biserica ete zidită în formă de cruce, având 32 de metri lungime si 8 metri lățime, iar în anul 1941 i s-a adăugat un pridvor de 4 metri lungime si 4 metri lățime. Privită din exterior, biserica prezintă un fronton triunghiular cu 3 ferestre mici care în interior dau spre cafas.

Biserica are trei turle. Naosul este prevăzut pe părțile laterale cu două „ieșinduri” pe care se sprijină arcurile de boltă.

Sculptura și pictura

Catapeteasma bisericii este lucrată din lemn de tei, cu ornamente de frunze de viță de vie. Icoanele de pe catapeteasmă sunt pictate de Școala de Belle-Arte din Iași, în anii 1910-1911, într-un stil asemănător cu cel al icoanelor de pe catapeteasma Catedralei Mitropolitane din Iași.

Lucrări de înnoire

Din data de 30 noiembrie 2004, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului Părinte Daniel, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei Daniel( actualmente Preafericitul Părinte  Patriarh Daniel al BOR), a fost numit în funcția de preot II al Parohiei “Sf. Cuv. Parascheva” Focuri Pr. Paul-Daniel Lehaci, iar din 1 aprilie 2005 a fost numit în funcția de paroh în locul Pr.Pentiuc Adrian(fost preot paroh al parohiei Focuri din anul ). Una din prioritățile noului paroh a fost , finalizarea picturii bisericii și a casei sociale, nou construite in timpul noului preot paroh. Pe 13 octombrie 2005, cu binecuvântarea și bunăvoința Î.P.S. Mitropolit Daniel( actualmente PreafericitulPărinte  Patriarh Daniel al BOR), a fost dăruit Parohiei Focuri un veșmânt care a acoperit moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva aflate în Catedrala Mitropolitană din Iași, urmând ca pe data de 27 august 2007 să aibă loc resfințirea lăcasului de cult din parohia noastră).

Biserica a fost înzestrată cu mobilier nou, cu obiecte de cult noi, cărți de cult și icoane, precum și cu mai multe rânduri de veșminte liturgice. De asemenea, au fost achiziționate o centrală termică pe lemn performantă și instalațiile aferente.

Curtea bisericii a fost împrejmuită cu un gard de fier forjat și a fost construită o alee din piatră de râu.

Toate lucrările de restaurare și înfrumusețare a bisericii s-au realizat cu osteneala și contribuția enoriașilor parohiei și parte a autorităților locale. 

Începând cu data de 01-01-2008, a fost  numit ca preot paroh Pr Stavarache Petrică-Cristinel de către binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului Părinte Daniel, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei Daniel( actualmente Preafericitul Părinte  Patriarh Daniel al BOR) , care a început construcția noii casei parohiele și anexelor gospodărești extrem de necesară parohiei,  începând cu luna august, anul 2008 și finalizată în 21-09-2012, când a fost și sfințită de către Înalt Prea Sfințitului Părinte Mitropolit Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, cu ocazia în care Înalt Prea Sfințitului Părinte Mitropolit Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat slujba Sf. Maslu în Parohia Sf. Parascheva, Focuri, cu un impresionant sobor de preoți.

Din 01-08-2012 a fost numit la Parohia Sf Parascheva, Focuri, ca preot coslijitor Pr Ciuclea Ionuț-Florin , care împreună cu Pr. Paroh Stavarache Petrică-Cristinel, până în prezent, desfășoară activițăți Pastoral-Misionare deosebite în cadrul parohiei încredințate spre păstorire.